Custom PCB Not working

MCUism
Posts: 51
Joined: Mon Jul 15, 2019 9:25 am

Custom PCB Not working

Postby MCUism » Mon Jun 15, 2020 7:03 pm

Rev_1.pdf
(40.76 KiB) Downloaded 49 times
Hi guys,

I have made a custom PCB using ESP32-Wroom 32 SoC. I have used a CP2104 USB-UART bridge to program the SoC. But when I connect my board into the computer it is not getting recognized and the says an error like "Device Descriptor request failed" . I had searched a lot regarding this and I can't find anything on this. I have attached my schematics below, I don't think so there are any wrongs with my schematics. The entire board is getting powered up correctly but CP2104 is not getting recognized.

I've been knocking my head since a week on this issue. Please help me out.

boarchuz
Posts: 286
Joined: Tue Aug 21, 2018 5:28 am

Re: Custom PCB Not working

Postby boarchuz » Tue Jun 16, 2020 2:15 am

Are D+/D- on the USB receptacle correct?

MCUism
Posts: 51
Joined: Mon Jul 15, 2019 9:25 am

Re: Custom PCB Not working

Postby MCUism » Tue Jun 16, 2020 9:03 am

boarchuz wrote:
Tue Jun 16, 2020 2:15 am
Are D+/D- on the USB receptacle correct?
Yes boarchuz, they are correct. I even tested by interchanging the D+ and D- in the USB cable externally too. Even then it did not recognize the chip. I'm not knowing why it isn't working.

mikemoy
Posts: 480
Joined: Fri Jan 12, 2018 9:10 pm

Re: Custom PCB Not working

Postby mikemoy » Tue Jun 16, 2020 6:37 pm

Without posting a schematic, its all guesswork.

MCUism
Posts: 51
Joined: Mon Jul 15, 2019 9:25 am

Re: Custom PCB Not working

Postby MCUism » Tue Jun 16, 2020 7:02 pm

mikemoy wrote:
Tue Jun 16, 2020 6:37 pm
Without posting a schematic, its all guesswork.
Hi mikemoy. I have posted the schematic in the first post in the same thread. Please find the attachments with the name
"Rev_1.pdf". I have attached it here also.
Attachments
Rev_1.pdf
(40.76 KiB) Downloaded 52 times

ESP_Sprite
Posts: 3937
Joined: Thu Nov 26, 2015 4:08 am

Re: Custom PCB Not working

Postby ESP_Sprite » Wed Jun 17, 2020 6:43 am

Take a good look at how your CP2104 is connected... if any, REGIN should be connected to Vbus, not 3.3V. You're also missing decoupling capacitors on Vbus.

MCUism
Posts: 51
Joined: Mon Jul 15, 2019 9:25 am

Re: Custom PCB Not working

Postby MCUism » Wed Jun 17, 2020 1:05 pm

ESP_Sprite wrote:
Wed Jun 17, 2020 6:43 am
Take a good look at how your CP2104 is connected... if any, REGIN should be connected to Vbus, not 3.3V. You're also missing decoupling capacitors on Vbus.
Image

I have used the schematics shown above as reference. These references are done by Adafruit whose products are perfectly working and been in market since for a while now. So I don't know how valid your point is. And I would also like to ask how I can correct this point if I have already made a PCB and don't want the REGIN to be connected to 3.3V??

ESP_Sprite
Posts: 3937
Joined: Thu Nov 26, 2015 4:08 am

Re: Custom PCB Not working

Postby ESP_Sprite » Thu Jun 18, 2020 9:47 am

I've taken the CP2104 datasheet as a reference, I don't quite know about Adafruits designs; if they work then putting REGIN there may also be valid.

Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider] and 16 guests