Can't use digital GPIO of ESP32-Wrover-E2 from Arduino IDE

balage
Posts: 6
Joined: Mon Jul 06, 2020 11:21 pm

Can't use digital GPIO of ESP32-Wrover-E2 from Arduino IDE

Postby balage » Sun Aug 02, 2020 11:36 am

Hello Fellow users,

I am trying to use the GPIO of an ESP32 in Arduino IDE.

In a previous project this form of declaring the digital IO was good with an ESP32-S2:
#define RESETPIN A19

Now with the ESP32 it is not working. I have tried the followings with no success:
#define RESETPIN A19
or
#define RESETPIN 26
or
const int RESETPIN = 11;

I can check the IOS with a scope and can't see it is working. I have reinstalled the IDE in the meantime.

Has anybody any idea?

ESP_Sprite
Posts: 3911
Joined: Thu Nov 26, 2015 4:08 am

Re: Can't use digital GPIO of ESP32-Wrover-E2 from Arduino IDE

Postby ESP_Sprite » Sun Aug 02, 2020 1:46 pm

Well, that code just defines a pin... what does the code that actually uses that pin look like?

balage
Posts: 6
Joined: Mon Jul 06, 2020 11:21 pm

Re: Can't use digital GPIO of ESP32-Wrover-E2 from Arduino IDE

Postby balage » Sat Aug 29, 2020 10:11 pm

Well, I have investigated the issue, and it seems something is confused in the documentation or I have misunderstood something.

So, when I have chosen the pin I wanted to use, I looked on the pin layout in the datasheet of the ESP32-Wrover-E. As an example let's see the IO15 pin of the device. Scope is connected here now.
pin.JPG
pin.JPG (93.91 KiB) Viewed 341 times
Then I have opened the Arduino pin definition header found her: C:\Users\Balage\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\1.0.4\variants\esp32 . Here it can be seen that the IO15 is defined as A13.
pinAruino.JPG
pinAruino.JPG (46.49 KiB) Viewed 341 times
But when I try to program this A13 pin, no signal appears on IO15. I have realized that A10 is the corresponding definition to IO15. But this doesn't make any sense.

Then how can I identify which definition is for the physical pins? I refered to A10 to program the pin, this way: digitalWrite(A10, LOW);

lbernstone
Posts: 96
Joined: Mon Jul 22, 2019 3:20 pm

Re: Can't use digital GPIO of ESP32-Wrover-E2 from Arduino IDE

Postby lbernstone » Sat Aug 29, 2020 11:35 pm

The variant file used corresponds to the board you choose in the board manager list of Arduino IDE. If you choose "ESP32 Dev Module", then A10 is GPIO4. On ESP32-S2, A10 is GPIO11.
The single digit ADC pins correspond to ADC device 1 (ADC1), and then double digits correspond to ADC device 2 (ADC2). You can see the pinmap at the repo front page (https://github.com/espressif/arduino-es ... ard-pinmap). ADC2_CHANNEL_0 corresponds to GPIO4, so A10 = 4.

balage
Posts: 6
Joined: Mon Jul 06, 2020 11:21 pm

Re: Can't use digital GPIO of ESP32-Wrover-E2 from Arduino IDE

Postby balage » Sun Aug 30, 2020 7:31 am

Then the problem is that I use wrong variant file. :? Where can I find the Arduino pinmap of the bare ESP32-Wrover-E? And which board should I choose at boards manager?

https://hu.mouser.com/datasheet/2/891/e ... 855913.pdf

balage
Posts: 6
Joined: Mon Jul 06, 2020 11:21 pm

Re: Can't use digital GPIO of ESP32-Wrover-E2 from Arduino IDE

Postby balage » Mon Aug 31, 2020 2:36 pm

In the meantime I have identified the required IOs with a scope when generated signals:
IO2 = A13
IO4 = A12
IO5 = SS
IO15 = A10

Can anybody help where it is all written?

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests