Anyone interested in Arduino Environment?

User avatar
rudi ;-)
Posts: 1564
Joined: Fri Nov 13, 2015 3:25 pm

Re: Anyone interested in Arduino Environment?

Postby rudi ;-) » Thu Jan 21, 2016 11:33 pm

windalser wrote:I have shown all the output errors from arduino.

There isn't 'C:\\Users\\alser\\AppData\\Local\\Temp\\build6568377402732073801.tmp/esp32blink3.cpp.elf.0x04000.bin' file in 'C:\\Users\\alser\\AppData\\Local\\Temp\\build6568377402732073801.tmp/' directory.
There are esp32blink3.cpp , esp32blink3.cpp.d , esp32blink3.cpp.elf , esp32blink3.cpp.o , esp32blink3.cpp.elf.sym and a lot of others.
hi

your output to the app folder looks good. so only the bin files are missed..

first, have you test a simple arduino board with your arduino ide installation?
can you compile, can you upload to a arduino board ?
example simly blinky...
check: compile ok
check: upload (serial) ok
so go on next step

to your compile try for esp32 beta:
please do make in first step only a "verify" ( not upload ) to compile your sketch to bin.
then please do not close arduino ide! because if you close the ide to your sketch
the temp folder will be deleted.

go to the temp folder like output named..
do you see the bin file`?
if not,
try to search the "0x04000".bin file
like you named..
"esp32blink3.cpp.elf.0x04000.bin" with search funtion on windows and note the folder structure here. if there is no file on your pc after compile, .then compile is perhabs not finnished well ( @me-on-dev "to do" ;-) )

btw:
where is your "0x00000".bin file?
can you upload "0x00000".bin file before step comes to uplaod 0x04000.bin file?
is a 0x0000.bin file in your app temp folder?

normaly bin file is build in the user folder like you described, but if you have a extra Temp folder...
or have you installed arduino ide for you only, for all users ?
is "alser" admin right user oder normal user?

you can test next check :
right click to the arduino link on your desktop
normally prog folder is : "Program Files (x86)\Arduino"
( win(64) 7.. home )


and last but not least:
can you switch on the verbose infos in arduino:
File -> Preferences ->
"show verbose output during:
checked on: compilation

and post your fully gets then.
hope this helps you in further steps

best wishes
rudi ;-)
-------------------------------------
love it, change it or leave it.
-------------------------------------
問候飛出去的朋友遍全球魯迪

windalser
Posts: 15
Joined: Sat Nov 28, 2015 3:29 pm
Location: Ukraine

Re: Anyone interested in Arduino Environment?

Postby windalser » Fri Jan 22, 2016 10:31 am

Hi, Rudi! Thanks for comprehensive reply :)
your output to the app folder looks good. so only the bin files are missed..

first, have you test a simple arduino board with your arduino ide installation?
can you compile, can you upload to a arduino board ?
example simly blinky...
check: compile ok
check: upload (serial) ok
so go on next step
I don't have usual Arduino board with AVR.
I can compile and upload esp32blink3.ino with "Generic ESP8266 module" Arduino board selected.
And it works on ESP8266 module.
And I see esp32blink3.cpp.bin file in C:\Users\alser\AppData\Local\Temp\build7700069623811641381.tmp directory.

On the other hand I can compile and upload simple esp32_blink example with Unofficial Development Kit for Espressif ESP32 (Windows - Eclipse- NOT Arduino IDE) (see http://esp32.com/viewtopic.php?f=13&t=83 ). It works on ESP31B module.
to your compile try for esp32 beta:
please do make in first step only a "verify" ( not upload ) to compile your sketch to bin.
then please do not close arduino ide! because if you close the ide to your sketch
the temp folder will be deleted.
go to the temp folder like output named..
do you see the bin file`?
NO. There is not ..bin file.
See attachment - log1.zip
Pay attention to .."no entry point!!".. which I see in red color.
Before "no entry point!!" I see unreadable (unrecognizeable) text in red :(
Maybe this is the reason of absence ..bin file?
(Sorry for Cyrillic alphabet. )
if not,
try to search the "0x04000".bin file
like you named..
"esp32blink3.cpp.elf.0x04000.bin" with search funtion on windows and note the folder structure here. if there is no file on your pc after compile, .then compile is perhabs not finnished well ( @me-on-dev "to do" ;-) )
I can't find the file "esp32blink3.cpp.elf.0x04000.bin"
btw:
where is your "0x00000".bin file?
I can't find "0x00000".bin file
can you upload "0x00000".bin file before step comes to uplaod 0x04000.bin file?
is a 0x0000.bin file in your app temp folder?

normaly bin file is build in the user folder like you described, but if you have a extra Temp folder...
or have you installed arduino ide for you only, for all users ?
is "alser" admin right user oder normal user?
"alser" has admin rights
you can test next check :
right click to the arduino link on your desktop
normally prog folder is : "Program Files (x86)\Arduino"
( win(64) 7.. home )
and last but not least:
can you switch on the verbose infos in arduino:
File -> Preferences ->
"show verbose output during:
checked on: compilation

and post your fully gets then.
hope this helps you in further steps
See log1.zip
Attachments
log1.zip
(1.53 KiB) Downloaded 225 times


User avatar
rudi ;-)
Posts: 1564
Joined: Fri Nov 13, 2015 3:25 pm

Re: Anyone interested in Arduino Environment?

Postby rudi ;-) » Fri Jan 22, 2016 1:08 pm

me-no-dev wrote:Done! :)
:mrgreen: i love this words!
@windalser
can you compile?, can't test just in time the "well done's" :D i am on other place

best wishes
rudi ;-)
-------------------------------------
love it, change it or leave it.
-------------------------------------
問候飛出去的朋友遍全球魯迪

windalser
Posts: 15
Joined: Sat Nov 28, 2015 3:29 pm
Location: Ukraine

Re: Anyone interested in Arduino Environment?

Postby windalser » Fri Jan 22, 2016 1:26 pm

Well done! Thanks a lot! :)
Now it works.
I have already installed new Arduino IDE 1.6.7 from .zip file to the С:\ directory.
Then I renew your code.
See attachment.
Uploading takes quit a lot of time compared to UDK (Unofficial Development Kit) ...
Attachments
arduinoLog1.zip
(2.13 KiB) Downloaded 201 times

User avatar
ESP_Me-no-dev
Posts: 73
Joined: Mon Jan 04, 2016 6:30 pm

Re: Anyone interested in Arduino Environment?

Postby ESP_Me-no-dev » Fri Jan 22, 2016 3:14 pm

I have not looked at UDK's upload script, but you can change the bandwidth and upload faster ;)

windalser
Posts: 15
Joined: Sat Nov 28, 2015 3:29 pm
Location: Ukraine

Re: Anyone interested in Arduino Environment?

Postby windalser » Fri Jan 22, 2016 3:30 pm

I have not looked at UDK's upload script, but you can change the bandwidth and upload faster ;)
Yes, I know ;)

I tried to compile IoTmanager4.ino ( https://gist.github.com/4refr0nt/d2cb23626bd6c7ebb8a0 ) for ESP32.
I have changed
...
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClientSecure.h>
#include <PubSubClient.h>
#include <ArduinoJson.h>
...

to:
#include <ESP31BWiFi.h>
//#include <WiFiClientSecure.h>
#include <PubSubClient.h>
#include <ArduinoJson.h>

I have one error:

C:\Users\alser\Documents\Arduino\libraries\mqtt\PubSubClient.cpp: In member function 'bool PubSubClient::_wait_for(MQTT::message_type, uint16_t)':
C:\Users\alser\Documents\Arduino\libraries\mqtt\PubSubClient.cpp:128:11: error: 'yield' was not declared in this scope
yield();
^
C:\Users\alser\Documents\Arduino\libraries\mqtt\PubSubClient.cpp:147:11: error: 'yield' was not declared in this scope
yield();
^
Error compiling.


Any suggestions?

User avatar
ESP_Me-no-dev
Posts: 73
Joined: Mon Jan 04, 2016 6:30 pm

Re: Anyone interested in Arduino Environment?

Postby ESP_Me-no-dev » Fri Jan 22, 2016 6:28 pm

the best thing is to edit the header for the library and add

Code: Select all

#ifndef ESP8266
#define yield() do{}while(0)
#endif
In RTOS there is no need to yield any longer. I was thinking wether I should add this to Arduino.h and make such issues dissapear

User avatar
rudi ;-)
Posts: 1564
Joined: Fri Nov 13, 2015 3:25 pm

Re: Anyone interested in Arduino Environment?

Postby rudi ;-) » Sun Jan 24, 2016 4:48 am

me-no-dev wrote:
..
Toolchains that I have tested and are working:
..
Windows 32: http://static.ficeto.com/xtensa-esp108-elf-cygwin32.zip << Needs https://cygwin.com/setup-x86.exe installed (defaults are fine) and "C:\cygwin\bin" added to Path
..installed on win7(64)
arduino 1.6.7
cygwin - setup-x86.exe
xtensa-esp108-elf-cygwin32.zip

blinky compiled and tested.
well done!

how you config crosstool-NG for cygwin(32)
--host=? or have you edit
./ct-ng menuconfig

have i undestand well, you build this on mac with crosstool-NG and named this 'canadian-cross' for --host="cygwin"
or have you build this under windows(x) mit cygwin and crosstool-NG named this as "cross-compile" for --host ( empty )
because you are in cygwin.

give us a tip, me-no-dev :mrgreen:

btw,
i read, just in time, there is only a support for windows/cygwin in crosstool-NG ?
no support for mingw?

best wishes
rudi ;-)

ps:

perhabs Mikhail does reveal how he did it for MinGW
http://esp32.com/viewtopic.php?f=13&t=83
:D
-------------------------------------
love it, change it or leave it.
-------------------------------------
問候飛出去的朋友遍全球魯迪

windalser
Posts: 15
Joined: Sat Nov 28, 2015 3:29 pm
Location: Ukraine

Re: Anyone interested in Arduino Environment?

Postby windalser » Sun Jan 24, 2016 1:52 pm

I've compiled and upload IoTmanager4.ino (https://gist.github.com/4refr0nt/d2cb23626bd6c7ebb8a0 ) for ESP32 with the newest Arduino.
It connects to wifi AP but crashes on connetction with MQTT server..
...
ю
ets Jul 5 2015,rst cause:12, boot mode:(13)

_stack_sentry: 0x3fffe1d0, __stack: 0x40000000,
_bss_start: 0x3fffcd48, _bss_end: 0x3fffe1d0,
_data_start: 0x3fffc000, _data_end: 0x3fffc864
load 0x40040000, len 3164, room 16
tail 12
chksum 0x47
ho 0 tail 12 room 4
load 0x3ffd8000, len 1368, room 12
tail 12
chksum 0x50
ho 0 tail 12 room 4
load 0x3ffd8558, len 712, room 12
tail 12
chksum 0x0c
csum 0x0c

********************************
* hello espressif ESP32! *
* pro cpu 2nd boot is running! *
********************************

2nd boot version : 1.1
SPI Speed : 40MHz
SPI Mode : QIO
SPI Flash Size : 2MB
start_addr 2de0 40000

jump to run addr @ 0x40000

phy, 20151117, 634
ht20 ,2412
pp_task_hdl : 3ffe5b14, prio:23, stack:1024
tcpip_task_hdl : 3ffe6514, prio:20,stack:512
current bin id 0
frc2_timer_task_hdl:3ffe824c, prio:22, stack:512

ESP32 RTOS SDK: 1.1.0(42d074b) compiled @ Dec 18 2015 19:39:49
mode : sta(60:01:94:00:00:e8)
add i

MQTT client started.
scandone
Mode: STA
Channel: 1
AP id: 0
Status: 0
Auto connect: 1
SSID (0):
Passphrase (0):
BSSID set: 0
Connecting via WiFi to ws1043 windalser...
ht20 ,2417
ht20 ,2412
ht20 ,2422
ht20 ,2412
ht20 ,2427
ht20 ,2412
ht20 ,2432
ht20 ,2412
ht20 ,2437
ht20 ,2412
ht20 ,2442
ht20 ,2412
ht20 ,2447
ht20 ,2412
ht20 ,2452
ht20 ,2412
ht20 ,2457
ht20 ,2412
ht20 ,2462
ht20 ,2412
ht20 ,2467
ht20 ,2412
ht20 ,2472
ht20 ,2412
ht20 ,2484
ht20 ,2412
scandone
ht40u 2432,2
state: 0 -> 2 (b0)
state: 2 -> 3 (0)
state: 3 -> 5 (10)
add 0
aid 2
cnt

connected with ws1043 windalser, channel 3
dhcp client start...
ip:192.168.0.101,mask:255.255.255.0,gw:192.168.0.1

WiFi connect: Success
IP address: 192.168.0.101
Connecting to MQTT server ...
Fatal exception (3):
epc=0x40005d62
excvaddr=0x3fe0000f
rtn_addr=0x800b3466


ю
ets Jul 5 2015,rst cause:12, boot mode:(13)

_stack_sentry: 0x3fffe1d0, __stack: 0x40000000,
_bss_start: 0x3fffcd48, _bss_end: 0x3fffe1d0,
_data_start: 0x3fffc000, _data_end: 0x3fffc864
...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 59 guests