ESP32 PICO kit V4 manual RESET required

tolo69
Posts: 8
Joined: Thu Nov 16, 2017 7:32 pm

ESP32 PICO kit V4 manual RESET required

Postby tolo69 » Sun Mar 18, 2018 8:52 am

Hi all,
I'm using ESP32 PICO kit V4. After flashing the SW starts execution properly. But after normal power ON, the SW doesn't start automaticly. I have to press the RESET (EN) button. How can I activate the automatic RESET after power ON ?

User avatar
kolban
Posts: 1683
Joined: Mon Nov 16, 2015 4:43 pm
Location: Texas, USA

Re: ESP32 PICO kit V4 manual RESET required

Postby kolban » Sun Mar 18, 2018 3:30 pm

What (if anything) is logged to the serial output of your device when you boot it?
Free book on ESP32 available here: https://leanpub.com/kolban-ESP32

tolo69
Posts: 8
Joined: Thu Nov 16, 2017 7:32 pm

Re: ESP32 PICO kit V4 manual RESET required

Postby tolo69 » Sun Mar 18, 2018 6:47 pm

After pressing RESET (EN) the Serial Output logs the following:

rst:0x1 (POWERON_RESET),boot:0x13 (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
configsip: 188777542, SPIWP:0xee
clk_drv:0x00,q_drv:0x00,d_drv:0x00,cs0_drv:0x00,hd_drv:0x00,wp_drv:0x00
mode:DIO, clock div:1
load:0x3fff0018,len:4
load:0x3fff001c,len:956
load:0x40078000,len:0
load:0x40078000,len:11904
entry 0x40078a3c

freemovers
Posts: 1
Joined: Sun Apr 22, 2018 10:11 pm

Re: ESP32 PICO kit V4 manual RESET required

Postby freemovers » Mon Apr 23, 2018 3:45 am

Hi, did you ever find a solution for this issue. I noticed the same behavior on the ESP32-PICO-KIT.

freemovers
Posts: 1
Joined: Sun Apr 22, 2018 10:11 pm

Re: ESP32 PICO kit V4 manual RESET required

Postby freemovers » Tue May 01, 2018 2:55 am

I found a solution. On other ESP32 boards there is a pull-up resistor on the EN and IO0. The EN pin on the ESP32-PICO-KIT has this pull up resistor: https://dl.espressif.com/dl/schematics/ ... ematic.pdf.
The IO0 is missing this resistor and needs to be added. I didn't have a 10K resistor, but a 7.5K worked fine for me (see attached the solution, fortunately 3.3V is next to IO0.
WIN_20180430_19_47_43_Pro.jpg
WIN_20180430_19_47_43_Pro.jpg (243.85 KiB) Viewed 3123 times

tolo69
Posts: 8
Joined: Thu Nov 16, 2017 7:32 pm

Re: ESP32 PICO kit V4 manual RESET required

Postby tolo69 » Sun May 06, 2018 2:18 pm

Thanks, for the hint. I can confirm, that this is the solution: I used a 10k resistor and it works for me too :)

burgersonbrioche
Posts: 4
Joined: Thu Mar 21, 2019 7:58 pm

Re: ESP32 PICO kit V4 manual RESET required

Postby burgersonbrioche » Thu Mar 21, 2019 8:09 pm

I am developing devices using the esp32-pico and started out with a 1uf capacitor tied to ground on EN and IO0. I was expreiencing the same issues. I switched out the 1uf capacitor on the EN pin for a 10uf capacitor and it started booting up the firmware no problem. I am hypothesizing that the larger capacitor on the EN pin takes longer to charge than the smaller one on IO0 thus making the EN pin go HIGH after IO0 as per the boot sequence. Any thoughts on this?
"If you're gunna do it more than once, Automate it!"
--Burgers On Brioche

Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider] and 27 guests